Híreink

A szabadgyökökről...

A szabadgyökökről

A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek kémiai tulajdonságaik révén megtámadhatnak különféle kulcsfontosságú fehérjéket, vagy akár a DNS-t.

A szabadgyökök az elvesztett elektronjaikat a környező szövetekből próbálják pótolni, károsítva ezzel a különféle biológiai molekulákat.

A szervezet speciális mechanizmusokkal rendelkezik a szabadgyökök semlegesítésére. Ezen mechanizmusok arra szolgálnak, hogy megvédjék a szervezet sejtjeit a szabadgyökök által okozott károsodástól, anélkül, hogy önmaguk káros anyaggá válnának.

Az antioxidánsok saját elektronjaikat adják át a szabadgyök molekuláknak, így a romboló folyamatokat lassítják, vagy meggátolják. Az életfontosságú folyamatok egyensúlya két esetben bomolhat meg: ha az antioxidáns rendszerek károsodnak, vagy ha a szabadgyökök kórosan túltermelődnek.

Polifenolos vegyületek

A magasabb rendű növények igen gazdagok polifenolos vegyületekben. Ezek a vegyületek antioxidáns aktivitással rendelkeznek. Kutatások bizonyítják, hogy az antioxidánsok a szervezet oxigén felhasználásának következtében kialakuló szabadgyökök megkötésével hozzájárulnak a szöveti sejtek ellenálló képességének növeléséhez.

Flavonidok

A polifenolok osztályának legnagyobb csoportját alkotják a flavonidok. A flavonidok elnevezés egy növényi vegyületcsaládot jelöl, melynek tagjai hasonló kémiai alapvázzal rendelkeznek. A természetben igen elterjedt vegyületek, a magasabb rendű növényekben viszonylag nagy mennyiségben találhatók meg.

Biológiai jelentőség, élettani hatás

A flavonidok igen széleskörű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. Fiziológia hatásairól fontos tudni, hogy főleg az emésztési -és keringési rendszerben hatnak.

Semlegesíti a szabadgyököket, csökkentik az érelmeszesedés veszélyét, csökkentik a vérrögképződést, fokozzák az érfalak stabilitását, elősegítik az E-vitamin regenerációját, segítik a C-vitamin felszívódását azáltal, hogy megakadályozzák az aszkorbinsav túlságosan gyors oxidációját. Gyulladáscsökkentők, májvédő -és fényvédő hatással, továbbá antivirális-, antibakteriális -és antiallergén hatással is rendelkeznek.

Minden 15.000 forint feletti megrendelés esetén a kiszállítás INGYENES !

A kosár tartalma